Kohoutkoví inspektoři znovu v terénu

blank

Opět po roce vyrazili Kohoutkoví inspektoři SmVaK Ostrava do gastronomických podniků, aby zjistili, jak jsou vstřícné při servírování kohoutkové vody.

V uplynulých letech získalo certifikát 250 podniků z Opavska, Novojičínska, Havířovska, Českotěšínska a Frýdecko-Místecka. Letos se role ujali dva čerství maturanti a v současnosti ověřují, jestli restaurace, kavárny, hotely a další občerstvovací zařízení nabízejí kohoutkovou vodu z veřejné vodovodní sítě. Od inspektorů mohou podniky za odměnu získat nálepky Podáváme vodu z kohoutku nebo sadu karaf a sklenic.

Vodárny zároveň upozorňují, že kohoutková voda nemusí být v podnicích poskytována bezplatně, protože s přípravou a servisem na stůl zákazníka je spojena řada úkonů a práce. Proto není podmínkou pro ocenění to, aby dostávali návštěvníci kohoutkovou vodu zdarma.

Podle mluvčího Marka Síbrta se stalo podávání kohoutkové vody, většinou za přiměřený poplatek zohledňující pracnost a náročnost dané služby stejně jako doplňky v podobě citrónu nebo máty v karafě vody, v moravskoslezském regionu samozřejmostí.

blank

Praxe je obvykle taková, že jedna sklenička vody je poskytována bezplatně. Voda ve džbánu nebo karafě, většinou ochucena mátou nebo citronem, ale bývá zpoplatněna. Litr obvykle stojí 20 až 60 korun. Inspektoři zatím letos navštívili více než třicet podniků na Frýdecko-Místecku, následně se vydají do dalších oblastí v kraji. Od roku 2015 se už do projektu celkově zapojilo více než 350 restaurací, kaváren, cukráren, občerstvovacích zařízení nebo hotelů.

Generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička oceňuje reakce majitelů nebo provozovatelů. „Negativních reakcí a odmítnutí s odůvodněním, že si majitelé nebo provozovatelé nepřejí, aby obsluha podávala zákazníkům vodu z kohoutku, se objevuje minimum,“ říká Pšenička. Zároveň ale konstatuje, že vysoká inflace v uplynulých letech, rostoucí náklady prakticky ve všech oblastech činnosti a problém sehnat dostatek kvalifikovaného personálu dopadly na gastroobyznys poměrně tvrdě. Některé podniky totiž omezily otevírací dobu, jsou i takové, které zavřely úplně.

Scroll to Top