Vodárny investují do fotovoltaiky

blank

Tuzemské vodohospodářské společnosti začínají stále více investovat do fotovoltaických projektů, naposled na konci června v Pilníkově na Trutnovsku dokončili novou fotovoltaickou elektrárnu (FVE), která obstará přibližně 40 procent spotřeby energie čistírny odpadních vod.

Již na konci roku 2022 západočeská Vodakva zprovoznila nový fotovoltaický systém s kapacitou 9,9 kWp v areálu čistírny odpadních vod v Boru u Tachova. Dále plánuje investice na dalších třiceti vybraných objektů s celkovým předpokládaným výkonem více než 1 000 kWp.

Podobně přemýšlí Brněnské vodovody a kanalizace. Jako vlastník čistírny v Modřicích cílí na maximální soběstačnost provozu. Ta spočívá jednak v realizaci úsporných opatření formou úpravy jednotlivých technologických celků nebo v instalaci nových obnovitelných zdrojů energie. Vodárny zde proto loni zprovoznily třetí kogenerační jednotku. Ta významně zlepší využití produkovaného kalového plynu.

Společnost AQUA SERVIS zase ve svém rychnovském areálu v první polovině dubna zahájila stavbu nové FVE s celkovým výkonem 30,96 kWp. Instalací dojde nejen ke snížení spotřeby energie a úsporám, ale také ke snížení uhlíkové stopy.

Dceřiná společnost VHOS ze skupiny ENERGIE AG BOHEMIA na jaře informovala, že ve svém areálu vybudovala fotovoltaický systém, díky kterému kromě nížení spotřeby elektrické energie sníží až o třetinu uhlíkovou stopu.

„Předpokládaná úspora CO₂ se rovná zhruba 18 vzrostlým stromům, které by se musely každý rok vysadit, aby pohltily množství CO₂, které instalací systému ušetříte. Za dobu životnosti ušetří stejné množství CO₂ jako přibližně půl hektaru lesa. Návratnost investice v tomto kontextu není zásadní, důležitý je pro nás pozitivní vliv na naši přírodu,“ řekl technicko-provozní ředitel Petr Kobelka.

VHOS fotovoltaiku nainstalovala na stávajících střechách provozních budov. Systém se skládá ze 102 solárních panelů s celkovým výkonem 45,9 kWp. Instalací dojde kromě snížení spotřeby energie také ke snížení uhlíkové stopy o 17,6 tun CO₂ ze současných 54,6 tun za rok, což znamená snížení o 32,2 %.

Scroll to Top