Na Vitorazsko do Londonů a k Dračici

blank

Rapšach je spolu s Českými Velenicemi nejvýznamnějším sídlem části Vitorazska, která připadla tehdejšímu Československu v roce 1920. Když vyrazíme z tohoto příjemného městečka ležícího mezi Velenicemi a Suchdolem nad Lužnicí zhruba dva kilometry od hranic s Rakouskem po silničce a cyklostezce po zhruba kilometru narazíme u osady Bosna na červenou turistickou značku, jinak také označenou Stezka Českem. Ta nás dovede do dalších světově znějících osad – Malý London a Velký London. Jsme v jižních Čechách a přitom procházíme Evropou z východu na západ…

Mezi oběma Londony dojdeme k dvěma krásným vodním plochám, rybníkům Dolní Kočvarů a Horní Kočvarů. Voda v nich je krásně čistá a má rašeliništní zbarvení. Místo je úchvatné poklidnou atmosférou a okolní vegetací.  Zhruba půl kilometry od centrální části Velkého Londona, kde rozlehlý areál v současnosti slouží kynologickému výcviku dojdeme k lávce přes říčku Dračice. Přírodní rezervace v okolí toku byla vyhlášena v roce 1998 na ploše osmi hektarů. Jedná se o meandrující tok říčky s výskytem vzácných druhů rostlin a živočichů. V některých úsecích má řeka charakter podhorského toku, což je v této oblasti unikátním jevem. Podél řeky lze podniknout krásnou procházku a dojít do malebné vesničky Františkov. Ta administrativně patří k Suchdolu nad Lužnicí a žije v ní přes osmdesát obyvatel. V historii tomu ale bylo jinak, protože od konce osmnáctého století zde vyrostla díky nálezu železné rudy železná huť. A právě voda z Dračice poháněla hamry na zpracování surového železa. Ačkoliv se zásoby místní rudy brzy vyčerpaly a musela sem být dovážena ze vzdálených dolů, železárna byla v provozu až do roku 1880.
Po vysílení německého obyvatelstva a roku 1948 se stala oblast součástí nepřístupného pohraničního pásma u železné opony.

Z Františkova je možné se vrátit po žluté značce zpět do Rapšachu, nenáročný okruh by tak měl deset kilometrů. Další variantou je dojít nebo dojet na kole do vedlejšího Suchdolu nad Lužnicí, případně pokračovat po červené turistické značce na sever do deset kilometrů vzdáleného a turisty oblíbeného Chlumu u Třeboně.

Foto: Marek Síbrt

blank blank

blankblank

blank blank

blank blank

blankblank

Scroll to Top