Kavárna v bývalé bubenečské čistírně má provozovatele

blank

Kavárnu a bar v areálu bývalé čistírny odpadních vod v Bubenči bude pro městskou firmu Trade centre Praha (TCP) provozovat sdružení Petrohradská kolektiv.

Nový provozovatel převezme areál od srpna. Sdružení nabídne umění, besedy či přednášky. „Kolektiv z Petrohradské pomůže realizovat naši vizi, kdy do areálu budou za kulturou a odpočinkem chodit maminky s dětmi přes den, rodiny o víkendech i bohémové po večerech,“ říká budoucí ředitel areálu Cyril Holub.

Prostor kavárny byl ve Staré čistírně odpadních vod zřízen v roce 2014. Přístup do ní je umožněn jak z ulice, tak přímo z budovy, kam pravidelně chodí návštěvníci prohlídek objektu, jež se odehrávají po celý týden.

Petrohradská kolektiv má zkušenosti s provozem komunitního prostoru v Praze 10. Stará čistírna odpadních vod v Praze – Bubenči je významným dokumentem historie architektury, techniky a vodohospodářství. Byla postavena v letech 1901 – 1906 jako poslední článek systematické stokové sítě v Praze.

K čištění většiny odpadních vod města sloužila až do roku 1967, kdy byla nedaleko na Císařském ostrově uvedena do provozu Ústřední čistírna odpadních vod. Projekt kanalizace a návrh technických parametrů čistírny vypracoval stavební inženýr britského původu sir William Heerlein Lindley.

Zdroj: MF DNES

Scroll to Top