Karlovarský festival lákal na virtuální prohlídku Dlouhých strání

blank

Projekt ReakTour, první virtuální prohlídky elektráren na světě, přitáhl během karlovarského filmového festivalu rekordní množství návštěvníků.

Do srdce elektráren ČEZ nahlédlo v Karlových Varech 6 679 návštěvníků. „Jsme nesmírně rádi za obrovský zájem o ReakTour na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. A nejen tam. Virtuální realitu nabízíme také v našich informačních centrech a brýle s virtuální realitou vozíme také do škol. Elektrárnu můžeme sbalit a přivézt téměř kamkoli. A festival plný dobře naladěných lidí se ukázal jako ideální místo. Někteří si přišli zpestřit program mezi filmy, někdo přišel cíleně s touhou poznat, jak elektrárny fungují. Nejvíc nás potěšili ti, kteří se vraceli opakovaně, aby navštívili všechny naše elektrárny,“ uvedla vedoucí informačních center ČEZ Kateřina Bartůšková.

Návštěvníci mohli prozkoumat pohled do elektráren Dukovany, Temelín a nově do přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně. Podle ČEZ byl největším zážitkem simulovaný průlet nad chladicí věží a u Dlouhých strání přelet nad horní nádrží s výhledem na Praděd.

ReakTour mohou zažít zájemci o energetiku také mimo dění festivalu, stačí pouze navštívit informační centra Dukovan, Temelína a přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně. Samotnou vodní elektrárnu loni navštívilo téměř sto tisíc lidí. Jde o historický rekord.

„Roste nejen celková návštěvnost, ale také zájem o odborné exkurze. Počet jejich účastníků, z nichž velkou část tvoří žáci a studenti škol, se meziročně zvýšil dokonce téměř o 23 procent. To je dobrý signál, že učitelé mají zájem vést děti k technickému školství. A na dětech je při exkurzích vidět, že je to baví,“ řekl šéf elektrárny Vítězslav Chmelař. Elektrárna láká návštěvníky z mnoha evropských zemích. Díky ní vzkvétá turismus v Loučné nad Desnou.

Energetická skupina ČEZ letos investuje do oprav a modernizace elektrárny více než 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než loni. Ještě o něco vyšší investice ČEZ plánuje v Dlouhých stráních příští rok. Investice souvisí s postupnou obnovou důležitých částí turbosoustrojí, které po téměř 30 letech provozu elektrárny pomalu dosluhují, řekl v dubnu ředitel vodních elektráren ČEZ Róbert Heczko.

Foto: ČEZ

Scroll to Top