Karlovarsko posiluje zásobování pitnou vodou

blank

Původní chatová oblast v karlovarské části Tašovice sloužila dříve především k rekreaci, v posledních letech neustále narůstá počet objektů k trvalému bydlení, s čímž souvisí nutný rozvoj vodohospodářské infrastruktury.

Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech připravilo projekt na dostavbu sítí v jihozápadní části Tašovic. Investici získalo z ministerstva zemědělství, zbytek bude sdružení obcí hradit z vlastních zdrojů získaných z vodného a stočného. Dostavba sítí byla zahájena v březnu. Celkem se položí 1 959 metrů tlakové kanalizace. Na ni bude navazovat 79 odboček pro kanalizační přípojky z jednotlivých nemovitostí. Potrubí bude z kvalitního polyetylenového materiálu, odolného vůči prasknutí.

Systém tlakové kanalizace bude zaústěn do kameninové stoky ve Slovanské ulici, která bude prodloužena o 120 metrů a zakončena šachtou. Odpadní vody se budou odvádět karlovarským kanalizačním systémem. S kanalizací se zároveň položí rovněž vodovodní řady v celkové délce 1 130 metrů a 52 odboček pro vodovodní přípojky. Voda do chatové oblasti se dodává z karlovarského systému, zásobeného z úpravny Březová. Stavební práce mají skončit za rok. Celkové náklady se předpokládají ve výši 8,7 milionu korun, z toho 45 % pokryje dotace.

V lednu byla zahájena první etapa projektu, jehož cílem je zdvojit klíčové zásobní řady karlovarského vodovodního systému, zajistit náhradní zdroj vody a zvýšit zabezpečení dodávky pitné vody do Karlových Varů a dalších napojených obcí. Karlovarský vodovod zásobuje pitnou vodou více než 100 000 obyvatel. V následujících letech by měl projekt pokračovat dalšími etapami.

Scroll to Top