Liberecký kraj podpoří další vodohospodářské projekty

blank

Liberecký kraj poskytne individuální dotaci z Fondu ochrany vod obcím Jesenný, kde prodlouží stoku veřejné kanalizace, a Studenec, který díky ní opraví vodojem. Kraj finanční prostředky z fondu alokuje na rozvoj vodohospodářské infrastruktury.

„Prostřednictvím Fondu ochrany vod, Programu vodohospodářských akcí chce Liberecký kraj jako každoročně podpořit projekty malých obcí do čtyř tisíc obyvatel, pro které znamená budování vodohospodářské infrastruktury velkou finanční zátěž,“ řekl člen rady pro životní prostředí a zemědělství Václav Židek. V Jesenném budou moci prodloužit o 251 metrů veřejnou kanalizaci. Liberecký kraj na stavbu za 4,7 milionu poskytne dotaci 1,8 milionu. Ve Studenci díky penězům opraví vodojem. V tomto případě kraj pošle obci 277 000 korun, celkové náklady činí 609 000 korun.

Hlavním zdrojem finančních prostředků při Fondu ochrany vod jsou poplatky za odběr podzemní vody na území kraje. „V případě splnění základních kritérií bude poskytnuta účelová dotace až do 50 % z celkových způsobilých výdajů, maximálně 1 800 000 korun. Za poslední roky jsme podpořili všechny žádosti, jsme připraveni případně hledat další prostředky. Pro mne je klíčové rozvíjet vodohospodářskou infrastrukturu v kraji, jak jen to je možné, a budu hledat podporu pro každý připravený projekt,“ vysvětlil dříve Židek. Kraj loni podpořil například město Dubá, Vodohospodářské sdružení Turnov nebo obce Dolní Řasnice a Poniklá. Díky dotacím municipality prodloužily kanalizaci, přepojily čerpací stanici odpadních vod nebo opravily vodovod.

Scroll to Top