Kraj Vysočina cílí na hospodaření s pitnou vodou

blank

Ministerstvo životního prostředí předložilo během vládního jednání v Havlíčkově Brodě informace o dotačních programech realizovaných na Vysočině, největší část podpory v současnosti míří do hospodaření s pitnou vodou a na podporu výstavby a modernizace čistíren odpadních vod a kanalizací.

Kraj využívá jak programy Evropské unie, tak národní zdroje. „Chtěl bych ještě víc motivovat kraj, jednotlivé starostky i starosty, ale také podnikatele k většímu využívání finanční podpory ze všech programů, ale především z Modernizačního fondu. Z něj mohou zájemci čerpat podporu na investice do modernizace energetiky, průmyslu nebo snižování energetické náročnosti budov,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Stejně tak se mohou zájemci hlásit o příspěvek z programu Nová zelená úsporám.

Revitalizace rybníků a modernizace čistíren

„Operační program pomohl revitalizaci Petrkovského rybníka na Havlíčkobrodsku, který po desetiletí zachytával materiál z potoka Žabinec. Kvůli tomu byla původně čtyřhektarová nádrž téměř úplně zanešená. Rozsáhlá revitalizace zahrnovala jak rekonstrukci technických objektů rybníka, tak opatření na zadržení vody v krajině a podporu biodiverzity. Podobně fondy pomohly k revitalizací dvou rybníků u městyse Krucemburk, kde se podařilo posílit akumulační a retenční schopnosti stávající vodní plochy. Díky tomu vzniklo ekologicky významné území a nádrže obývá řada vzácných a ohrožených druhů ptáků a obojživelníků,“ přibližuje projekty Hladík. Další prostředky směřují například na modernizaci čistírny odpadních vod ve Žďáru nad Sázavou nebo na výstavbu bioplynové stanice Jeršino.

Dokončují studii k propojování vodárenských soustav

Vysočina také myslí na zásobování vodou pro další generace. S Jihomoravským krajem dokončuje proveditelnosti propojení vodárenských soustav. Díky navrženým řešením by měly být výhledově zajištěny dodávky vody také v období klimatické změny. V roce 2021 oba kraje podepsaly memorandum k záměru propojení vodárenských soustav. Na konci letošního června budou mít hotovou závěrečnou studii. Studie podle informací Jihomoravského kraje předkládá konkrétní návrhy možností technického propojování vodárenských soustav s výhledem na 50 let.

Scroll to Top