Pokračuje mezinárodní spolupráce při ochraně vod

blank

Spolupráce mezi Českou inspekcí životního prostředí (ČIŽP) a Slovenskou inspekcí životního prostředí (SIŽP) je klíčová pro efektivní zvládání havárií a ochranu vod v příhraničních regionech.

„Pravidelné setkávání a sdílení zkušeností ze slovenskými kolegy nám umožňuje rychlejší a koordinovanější reakce na environmentální incidenty, což přispívá k lepší ochraně vodních zdrojů a životního prostředí v obou zemích,“ uvedl Oldřich Jarolím, ředitel odboru technické ochrany životního prostředí a integrované prevence ČIŽP.

Jedním z témat byla novelizace právních předpisů týkajících se ochrany životního prostředí a také aktuální požadavky na činnost obou inspekcí. Pozornost účastníků na prvním setkání po pěti letech se upnula i k problematice havárií na vodách a další regionální spolupráci jednotlivých inspektorátů v oblasti ochrany vod.

Vzájemná komunikace probíhá v návaznosti na Dohodu mezi ČIŽP a SIŽP o vzájemné spolupráci, která vychází z Dohody mezi vládou České republiky a Slovenské republiky o spolupráci v oblasti ochrany a tvorby životního prostředí. Součástí poslední akce českých a slovenských inspektorů byla exkurze na vodní dílo Štvanice, které je souborem vodohospodářských staveb, vybudovaných počátkem minulého století na pražském ostrově Štvanice.

Scroll to Top