Znečištěná Seina ohrožuje olympijská klání v Paříži

blank

Voda v Seině má několik týdnů před zahájením Letních olympijských her 2024 v Paříž zvýšené hodnoty bakterie e.coli.

Na zprávu organizace Eau de Paris, která se monitorováním vody zabývá, upozorňuje například Český rozhlas. V Seině mají během olympijských her plavat o medaile triatlonisté a dálkoví plavci. Organizace Eua de Paris zveřejnila zprávu 14. června po devítidenním měření. O kvalitě vody nepochybuje prezident Emanuel Macron, který se chce v řece 23. června vykoupat, aby dokázal, že je čistá.

Francouzská metropole do vyčištění řeky investovala v závislosti na letní olympiádě zhruba 28 miliard korun. Kvalita vody se mění také s ohledem na vydatnost srážek. Koupání v Seině je každopádně více než 100 let zakázáno. Konečné slovo ohledně olympijských závodů budou mít zastřešující organizace World Aquatic a World Triathlon.

Paříž se stane teprve druhým městem v historii, kde se hry budou konat potřetí. Připojí se k Londýnu. První Letní olympijské hry se v Paříži konaly v roce 1900 a naposledy v roce 1924. Do hlavního města Francie se letní olympijské hry vrátí přesně po sto letech. Ve Francii se také konaly Zimní olympijské hry v roce 1924 v Chamonix, která byla první zimní olympiáda, v roce 1968 v Grenoble a v roce 1992 v Albertville.

Většina olympijských akcí se bude konat v Paříži a její metropolitní oblasti, včetně sousedních měst Saint-Denis, Le Bourget, Nanterre, Versailles a Vaires-sur-Marne. Lille bude hostit soutěže v házené, zatímco soutěže v jachtingu se budou konat v Marseille. Surfařské soutěže se očekávají ve vesnici Teahupo’o v zámořském území Francouzské Polynésie. Fotbal bude hostit šest měst, mezi kterými jsou kromě Paříže Marseille, Lyon, Saint-Étienne, Bordeaux, Nantes a Nice.

Scroll to Top