Ocenění za odkup staré vodárny

blank

Královehradecký kraj vyznamenal Cenou památkové péče Hereditas obligat bývalého vodaře Jaroslava Kopeckého, který v roce 2022 koupil starou vodárnu ve Svobodě nad Úpou. Informuje o tom Deník.

Vášeň u bývalého zaměstnance VAK Trutnov, kde strávil přes 30 let, pro vodárenské objekty nepolevila ani teď. „Byl jsem pracovník VAK a rozhodl jsem se, že objekt koupím a pomalu jsem ho začal opravovat. Jsem typ člověka, který má rád staré věci, myslím si, že staré dědictví pokračuje. Někdo sbírá stará auta, já jsem si koupil starou vodárnu, kterou dávám dohromady, aby to tu vypadalo hezky,“ řekl Jaroslav Kopecký. Podařilo se mu zde na své náklady obnovit přerušovací komoru, systému sloužícího ke snižování tlaku ve vodovodním potrubí rýchorského gravitačního přivaděče pitné vody do Trutnova. Podle místního zpravodaje Svoboda fórum byla přerušovací stanice postavena v letech 1915 až 1917 v katastru Maršov II a mimo provoz je nejméně 40 let.

„Byla nahrazena novou „přerušovačkou“ z doby, kdy byla budována nová úpravna vody v Horním Maršově. Zub času se na objektu výrazně podepsal a Kopecký ho přebíral v prakticky dezolátním stavu. Objekt nebyl u silnice ani vidět. V minulém roce se mu podařilo objekt zbavit okolních náletů a nebezpečných stromů a zrekonstruovat ho. Letos by chtěl opravit přístupové schodiště a zvelebit okolní pozemek. Dnes je stavba jako nová a spousta místních a návštěvníků obdivuje zašlou slávu industriální architektury,“ ocenil práci nadšence starosta Svobody nad Úpou Petr Týfa.

Fotogalerie zde.

Scroll to Top