Dispečeři řešili zvládání hydrologických extrémů

blank

Od 21. do 23. května proběhlo setkání pracovníků vodohospodářských dispečerů ze státních podniků Povodí, pracovníků Českého hydrometeorologického ústavu, zástupců ministerstva zemědělství a ministerstva životního prostředí, na kterém řešili problematiku zvládání povodní, sucha nebo využívání moderních technologií a přístupů.

41. ročník akce pořádalo Povodí Ohře. Do Jakubova u Vojkovic dorazilo 36 účastníků. „Cílem setkání je vzájemná výměna zkušeností z řešení hydrologických extrémů u vodních děl a toků, novinky a inovace v dispečerských systémech a dispečerských technikách, vývoj v řešení vodohospodářských úloh týkajících se operativního řízení a legislativní změny související s vodním hospodářstvím,“ přiblížil program vedoucí vodohospodářského dispečinku Michal Tanajewski.

V dubnu podnik uspořádal setkání odborníků, kde se otevřela aktuální témata majetkoprávní problematiky. Cílem akce bylo sdílení zkušeností a znalostí účastníků, mezi nimiž byli rovněž zástupci všech povodí i ministerstva zemědělství, kteří tuto agendu řeší každodenně.

Náplň vodohospodářského dispečinku

Jedná se o nařizování manipulace na všech vodních dílech a jejich soustavách, včetně jezů a převodů vody soustavou přivaděčů, a to jak za běžných situací, tak za mimořádných událostí, jako jsou povodně nebo sucho. K optimálnímu řízení vodního dispečinku je potřeba znalost aktuální hydrometeorologické situace a její prognózy a znalost provozních potřeb pro plnění účelu vodních děl.

Dispečink zároveň provádí operativní hydrometeorologické hodnocení, které zahrnuje aktuální předpověď počasí, předpověď průtoků na tocích především do nádrží a hydrologické a meteorologické hodnocení v dlouhodobějším měřítku skládající se z vodohospodářské a hydrologické statistiky.

Scroll to Top