Agentura CzechInvest má novou kancelář na Tchaj-wanu

blank

Agentura CzechInvest zahájila provoz kanceláře na Tchaj-wanu, která má podpořit spolupráci mezi Českem a touto zemí.

„Otevření zahraniční kanceláře CzechInvestu na Tchaj-wanu je důležitým krokem k posílení vzájemných obchodních vztahů a technologickému rozvoji českých firem. Velký potenciál pro spolupráci máme zejména v oblasti polovodičů, které mají široké využití v automobilovém průmyslu, průmyslových aplikacích, energetice a v automatizaci. Právě využití v autoprůmyslu je pro transformaci tohoto sektoru v Česku zásadní, nicméně je zde potenciál pro rozvoj dalších klíčových oborů,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Podle generálního ředitele CzechInvestu Jana Michala kancelář představuje logické vyústění dosavadních úspěšných českých aktivit v oblasti technologické spolupráce. Podle Michala je Tchaj-wan světovým lídrem v produkci nejvyspělejších čipů a agentura vidí obrovský potenciál pro synergii mezi českými a tchajwanskými firmami, zejména v oblasti inovací a výzkumu.

„Cílem nového zastoupení na Tchaj-wanu je aktivní propagace Česka, oslovení potenciálních investorů z high-tech odvětví a v neposlední řadě navázání spolupráce s místní vědeckou a investiční komunitou. Důležitá je pomoc českým startupům, které chtějí na Tchaj-wanu najít partnery pro svůj rozvoj,“ říká Michal.

Podpora univerzit

Kancelář bude také podporovat spolupráci firem s univerzitami. „Tchaj-wan je světový technologický unikát a nejsou to jen polovodiče, kde se otevírá jedinečná příležitost pro českou ekonomiku. Velmi zajímavý může být Tchaj-wan pro české výrobce hardwaru. Máme rozhodně co nabídnout, jsme silní ve vývoji software, obzvlášť pak v AI a naší rolí je toto povědomí o ČR zlepšit. Naše přítomnost na Tchaj-wanu umožní více propojit české a tchajwanské inovativní firmy a instituce, což povede k vzájemnému obohacení a dalšímu techno-ekonomickému rozvoji,“ informuje Matouš Kostlivý, který působí jako zástupce agentury přímo v Tchaj-peji.

CzechInvest bude podporovat s Českou ekonomickou a kulturní kanceláří v Tchaj-peji české inovace, technologie, ale také konkrétní firmy a instituce na celé řadě akcí. Jedná se například o veletrhy CYBERSEC, startup Meet Taipei nebo Semicon Taiwan 2024. CzechInvest bude rovněž pořádat několik investičních seminářů a incomingové mise tchajwanských investorů, firem a vědců do Česka.

Tchajwanská návštěva v Česku

Před několika týdny tchajwanská viceprezidentka Siao Pi-kchim navštívila Prahu a setkala se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) u příležitosti semináře o spolupráci Česka a Tchaj-wanu pořádaného projektem Sinopsis. Nezávislost Tchaj-wanu v současnosti uznává jen hrstka světových zemí, řada dalších ale s tamními politiky udržuje blízké ekonomické, bezpečnostní i diplomatické vztahy.

Scroll to Top