VaK Kroměříž klesl zisk na 19,1 milionu

blank

Kroměřížské vodárny v roce 2023 dosáhly zisku 19,1 milionu, předloni to bylo 26,4 milionu. V polovině května je naplánována valná hromada podniku, která rozhodne o jeho rozdělení. Více než 8 milionů mají získat akcionáři, další peníze pravděpodobně zamíří do investičního, sociálního a rezervního fondu a členům představenstva a dozorčí rady.

Společnost v roce 2023 zaznamenala meziročně vyšší objem prodané pitné vody. Zatímco v roce 2022 jí od VaK Kroměříž nakoupili odběratelé 3,779 milionu metrů krychlových, loni to bylo 4,150 milionu. Firma také odvedla 4,933 milionu metrů krychlových odpadní vody, zatímco předloni to bylo 4,707 milionu.

Vodárny podle předsedy představenstva a kroměřížského starosty Tomáše Opatrného (ANO) splnily stanovené cíle nejen v hlavních ukazatelích jako je zisk a výplata podílů na zisku akcionářům společnosti, ale také v kvalitě dodávané pitné vody, v množství odkanalizování a čištění odpadních vod nebo plnění investičního plánu a oprav.

Z vlastních zdrojů firma alokovala na investice téměř 100 milionů korun. Obdobnou částku chce letos a příští rok vložit do vybudování kanalizace a čistírny odpadních vod v Pačlavicích. Mezi další klíčové projekty do budoucna patří přivaděč z Kroměříže do Rataj za 60 milionů.

Scroll to Top