V Praze začne deratizace stokové sítě

blank

Celoplošná deratizace stokové sítě v režii Pražských vodovodů a kanalizací odstartuje 2. dubna a potrvá do konce října.

„Začínáme na Hradčanech, Malé Straně, v okolí náměstí I. P. Pavlova či na Ohradě a Pražačce, následovat budou další lokality, které jsme si odsouhlasili s magistrátem a jednotlivými městskými částmi,“ říká mluvčí Tomáš Mrázek. Termíny pro určené lokality lze nalézt na www.pvk.cz sekci ostatní služby/deratizace.

Na konci května, během letních prázdnin a na konci října se deratizátoři zaměří na lokality se zvýšeným výskytem potkanů a ošetření míst podle dodatečných požadavků pražské hygienické stanice a odborů životního prostředí městských částí. „Na letošní rok máme nachystáno 13,5 tisíce kilogramů nástrah, kterými ošetříme 13,5 tisíc kanalizačních vstupů,“ pokračuje Mrázek.

Pražská kanalizační síť je domovem několika milionů potkanů. Pravidelnou deratizací kanalizace se daří udržovat počet potkanů na přiměřené úrovni. Bohužel mnoho potkanů je také na povrchu okolo popelnic a v neošetřované zeleni, kam obyvatelé vyhazují odpadky. Rovněž zvýšený stavební ruch vyhání potkany z kanalizace na povrch. Dalšími problémovými místy jsou lokality obývané bezdomovci, kteří na pořádek příliš nehledí.

Vodaři používají k hubení potkanů přípravek Hubex – požerové nástrahy vhodné do vlhkého prostředí. Ty obsahují například pekařské drobky, šrot, kukuřici, čokoládu, tuk a účinnou látku antikoagulant. PVK také ukládají nástrahy zejména do stokové sítě, nikoliv na povrch.

Scroll to Top