PVK oslaví Světový den vody v Muzeu pražského vodárenství

blank

Pražské vodovody a kanalizace zvou při příležitosti Světového dne vody do Muzea pražského vodárenství v areálu Podolské vodárny. Den otevřených dveří proběhne v neděli 17. března.

„Letos se vracíme k tradičnímu modelu. Tedy k volnému vstupu bez registrace. Zájemci mohou přijít mezi desátou a sedmnáctou hodinou,“ informuje mluvčí Tomáš Mrázek. Na nádvoří Podolské vodárny bude probíhat doprovodný program.

Zaměstnanci předvedou recyklační vůz na vysokotlaký proplach a čištění kanalizace na pohon CNG, mobilní simulátor mobilního dochlorování či práci pátračů hledajících skryté úniky vody. Zajímavá místa pražského vodárenství si bude možné prohlédnout pomocí 3D brýlí. Technologové firmy také předvedou chemickou show.

Prostřednictví Dne otevřených dveří se společnost připojuje i k celopražské akci Den Vltavy, který ve stejný den pořádá zájmová organizace Vševltavský spolek. Smyslem projektu je zpřístupnit přilehlé prostory břehů řeky i místa spjatá s vodou nejen v centru metropole.

Muzeum, jehož historie sahá do roku 1952, nabízí vodárenské skvosty, jako vodovodní potrubí z antického období, část hradního vodovodu z doby Rudolfa II. či model čerpacího soustrojí z rukou českého vynálezce Josefa Božka. Pro děti jsou připraveny interaktivní hry na moderních dotykových obrazovkách. Pro vozíčkáře je k dispozici „schodolez“, který umožní bezproblémový přístup do expozice, která je koncipována jako bezbariérová.

Scroll to Top