V Praze roste popularita dálkových odečtů

blank

Stále více odběratelů Pražských vodovodů a kanalizací využívá dálkové odečty. Dnes jich je přes sedmnáct tisíc. Zákazník má možnost sledovat spotřebu vody v reálném čase a v případě nějakých nesrovnalostí může ihned reagovat, říká mluvčí Tomáš Mrázek.

Mezi typické uživatele služby patří bytová družstva či velkoodběratelé. PVK dálkový odečet také nasazují v místech, kde jsou nebezpečné šachty, ve kterých hrozí neúnosné poškození zdraví zaměstnanců. Jak vysvětluje mluvčí vodařů, odečet stavu měřidla se bezdrátově přenáší do tzv. koncentrátoru, odkud veškerá data směřují přes internet ke konečnému uživateli.

Odečet se provádí on-line a data jsou ukládána na server a ihned prezentována na www.veolia.unimonitor.eu nebo v mobilní aplikaci Veolia CEM. Zavedení systému pomáhá také při hledání skrytých úniků vody a neoprávněných manipulací s bytovými vodoměry.

PVK na dálkových odečtech spolupracují se společnostmi Veolia Energie ČR, Pražská plynárenská a PRE měření. Například v roce 2013 bylo v Praze dálkovými odečty osazeno 183 vodoměrů, o pět let později už téměř sedm tisíc. PVK provozují vodovodní síť v délce 3 710 kilometrů, délka vodovodních přípojek činí 892 kilometrů.

Scroll to Top