Nová čistírna pro Thomayerovu nemocnici

blank

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představují projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod s využitím unikátních technologií, které budou vůbec poprvé použity v tuzemském zdravotnictví.

V areálu nemocnice bude postaveno zcela nové zařízení na čištění odpadních vod, které se bude skládat z technologií umožňujících efektivnější a účinnější odstraňování znečišťujících látek. Podle mluvčího PVK Tomáše Mrázka je projekt zaměřen na čistění specifických nemocničních odpadních vod přímo u zdroje. Vody mohou mít jednak infekční charakter, jednak jsou zatíženy farmaky.

„Hlavním cílem projektu je ochrana zdrojů pitné vody. Jsme hrdí na to, že právě naše nemocnice bude průkopníkem v tak významném a ojedinělém projektu, který je zaměřen na ekologii a ochranu životního prostředí jako celku. Což je pro nás velice důležité a chci ještě jednou velice poděkovat společnosti Pražské vodovody a kanalizace za to, že si vybrali jako partnera uvedeného projektu naše zařízení,“ říká ředitel nemocnice Zdeněk Beneš.

Experti z vodáren budou sledovat a vyhodnocovat účinnost čištění a dále optimalizovat technologie. „Zavedení pokročilého odstraňování mikropolutantů do technologie nemocniční čistírny odpadních vod je unikátní záležitostí. Tímto pilotním projektem chceme ukázat cestu, po které může čistírenství kráčet v dalších letech. Pevně věřím, že spolupráce s FTN přinese pozitivní výsledky a pomůže k nové vlně rozvoje čištění nemocničních odpadních vod,“ doplňuje specialista – technolog pitných vod z PVK Robert Kvaček.

Scroll to Top