Povodí Moravy odklízí z brněnské přehrady splaveniny

blank

Průtoky během vánoční povodně vnesly do brněnské přehrady velké množství splavenin, jehož množství se pohybuje ve stovkách tun. Povodí Moravy nasadilo těžkou techniku.

Spláví, které se drží u hráze, vodaři vytahují díky jeřábu do nákladních aut. Práce by měly trvat zhruba dva týdny. Po odtěžení spláví z hladiny nádrže následuje proces usušení a roztřídění materiálu na plasty, dřevo a další, po kterém je možné je ekologicky zlikvidovat.

Stejný úkol čekal podnik také na jaře, kdy po povodni v dubnu 2023 museli z nádrže odklidit kolem 500 tun materiálu, který zhoršuje kvalitu vody. Vedle přírodního materiálu se totiž do řek v době zvýšených průtoků mohou dostat různé předměty a materiály například z načerno založených skládek.

Při příznivějších podmínkách, respektive po poklesu průtoků v řekách a při vhodných povětrnostních podmínkách, bude Povodí Moravy odklízet spláví také z ostatních nádrží. Nádrže dyjsko-svratecké vodohospodářské soustavy, zejména Vranov, Vír, Nové Mlýny a Mostiště během uplynulého víkendu transformovaly povodňové průtoky a zpomalily jejich souběh pod nádržemi.

Scroll to Top