Zdražení vody v západních Čechách o 5 %

blank

V roce 2024 se na území Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech zvýší vodné a stočné bez DPH v průměru o 3 %, od ledna se zvedá sazba daně z přidané hodnoty u vodného a stočného z 10 % na 12 %, celková cena včetně DPH tak stoupne o 5 %, říká předseda sdružení obcí Alexandr Žák.

Cena vody se skládá ze dvou částí. První část tvoří platba za skutečně odebrané množství vody, druhou paušální poplatek stanovený pro celou napojenou nemovitost podle velikosti fakturačního vodoměru. Cena za odebraný a odkanalizovaný metr krychlový vody bude v roce 2024 celkem 97,26 korun včetně DPH. Poplatek za nejmenší a nejčastěji používaný vodoměr bude 2 500 korun za rok.

Cena hluboko pod hranicí sociálně únosné ceny

„Na zvýšení vodného a stočného v roce 2024 má významný vliv především předpokládaný nárůst nákladů na energie. Nad úroveň inflace se také zdražují poplatky za nákup surové vody, které hradíme státu za odběr vody z povrchových zdrojů. V roce 2024 musíme počítat s nárůstem mzdových nákladů a s mírným navýšením cen materiálů a ostatních služeb. Naše průměrná cena ve výši 110 Kč za kubík vody (včetně DPH) nadále zůstane nejen pod celorepublikovým průměrem, ale také hluboko pod hranicí sociálně únosné ceny,“ vysvětluje Žák. Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech je dobrovolný svazek 104 měst a obcí z Karlovarska, Tachovska, Sokolovska, Chomutovska a Rakovnicka. Letos si připomíná 30 let existence. Sdružení původně začínalo se čtyřiceti členy, za dvacet let existence se jejich počet více než zdvojnásobil.

Posílení zásobování Karlovarska

„V roce 2023 jsme v Tachově dokončili výstavbu druhé regionální sušárny kalů, v Karlových Varech máme tuto moderní technologii, která umožní další zhodnocení čistírenských kalů, již od roku 2016. Dále rozvíjíme projekty na využití unikátní technologie ultrafiltrace, která je již dnes instalovaná u dvou velkých úpraven. Také na příští rok připravujeme investice do rozvoje a obnovy veřejných vodovodů a kanalizací v členských obcích.  Realizace řady z nich bude záviset na tom, zda se nám podaří získat dotační podporu. Chystáme například výstavbu záložního řadu, kterým se zdvojí hlavní přívod pitné vody do oblastního vodovodu Karlovarska. Máme připravené projekty na dostavbu chybějících sítí v různých částech měst a obcí (například Karlovy Vary, Vejprty, Bečov, Nové Hamry, H. Slavkov, Mezirolí, Halže a Stružná). Plánujeme také modernizaci a intenzifikaci čistíren odpadních vod i výstavbu nových kanalizačních systémů s využitím moderní tlakové kanalizace,“ přibližuje nejvýznamnější projekty Žák.

Pitná voda pro téměř 200 000 obyvatel

Sdružení dnes působí na území o rozloze 3 000 kilometrů čtverečních, ve kterém bydlí trvale 190 000 obyvatel a je vlastníkem veřejných vodovodů a kanalizací. Péči o provoz, údržbu, opravy, obnovu i rozvoj vodohospodářské infrastruktury zajišťuje pro sdružení na základě smlouvy akciová společnost Vodárny a kanalizace Karlovy Vary (Vodakva), ve které sdružení vlastní 46,79 % akcií.

Scroll to Top