Nové stavidlo pro Pouzdřanský rybník

blank

Vodohospodáři z Povodí Moravy dokončili stavidlo a přehrážku mezi Svratkou a jejím odstaveným ramenem nedaleko Hustopečí. Díky těmto úpravám bude zajištěn dostatek vody pro Pouzdřanský rybník a v období sucha umožní dodávat vodu také do odstaveného ramene Svratky. Rybník určen zejména k chovu ryb se potýkal s problematickým zásobováním vodou.

Rybník byl napájený vodou z Nových Mlýnů a plnění bylo podle Povodí Moravy problematické například z důvodu ochrany ptáků, hnízdících na střední nádrži. Podnik proto na Svratce vybudoval nápustné stavidlo, které umožní gravitačně napouštět vodu do slepého ramene a dále prostřednictvím kanálu přes retenční nádrž přímo do Pouzdřanského rybníka. V odstavném rameni postavil hrázku, díky které nebude docházet k nechtěnému kolísání vody, čímž bude zajištěna voda pro vodní živočichy a ekosystémy vázané na vodu.

„S pomocí nového stavidla jsme vytvořili systém převádění vody do Pouzdřanského rybníka přímo ze Svratky. Tímto zajistíme pro faunu a floru v rybníku dostatek vody také v období sucha. Přes stavidlo navíc můžeme v případě potřeby dodat vodu do odstaveného ramene, které slouží jako lokální biotop a poskytuje útočiště pro vodní živočichy i rostliny,“ popisuje generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Práce vyšly na 8,2 milionu a byly financovány z vlastních zdrojů podniku.

Scroll to Top