SmVaK Ostrava: nový vrt v Chlebičově připraven pro napojení do sítě

blank

Chlebičov na Opavsku a okolní obce nejsou napojeny na páteřní systém pro výrobu a distribuci pitné vody v regionu – Ostravský oblastní vodovod. SmVaK Ostrava proto oblast zásobují pitnou vodu z podzemních zdrojů. Loni byl v Chlebičově vybudován nový vrt se související infrastrukturou. Cílem je nahradit stávající vrt zásobující kromě obyvatel Chlebičova také odběratele v Pustých Jakarticích.

„35 metrů hluboký vrt v Chlebičově s vydatností tři litry za sekundu z konce 70. let minulého století byl na hranici životnosti. Z tohoto důvodu bylo nezbytné ho nahradit novým. V průběhu jeho výstavby a testování byli obyvatelé zásobování suchovodem z vysokohustotního polyetylenu s délkou 1565 metrů, který přiváděl vodu z úpravny vody ve Velkých Hošticích. Pro zajištění dostatečného tlaku byl opatřen provizorní zrychlovací čerpací stanicí umístěnou v kontejnerové konstrukci,“ vysvětluje ředitel Ostravského oblastního vodovodu Jiří Komínek.

Čtyřmilionová investice

Nový zdroj podzemní vody se nachází 35 metrů pod zemí. Vybudování vyšlo na čtyři miliony. Průměr vrtu činí 500 milimetrů. „Po vyhloubení je nezbytné vystrojení vrtu spočívající v silnostěnných PVC zárubnicích o průměru 280 milimetrů, řádné odkalení, obsypání filtrační vrstvou kačírku a utěsnění svrchních vrstev zamezující pronikání povrchových vod do vrtu cementem,“ vysvětluje mluvčí vodařů Marek Síbrt.

blank

Nezbytný je zkušební provoz. „Předtím, než je možné nově vybudovaný vrt do systému dodávek pitné vody zapojit a připravit nezbytnou infrastrukturu pro jeho fungování, je nezbytné provést řadu kroků během zkušebního provozu. V první řadě je třeba otestovat, zda je nový zdroj kapacitně dostatečně vydatný pro to, aby mohl zásobovat danou oblast. Také se musí provést kontrola správnosti provedení veškerých technických náležitostí. Následně je nutné opakovaně analyzovat kvalitativní parametry čerpané vody, aby mohla být po úpravě využívána jako voda pitná. Naše legislativa je v tomto ohledu velmi přísná a ostatně také pro naši společnost je kvalita dodávané vody zásadní prioritou,“ dodává Komínek.

Stovky milionů do infrastruktury

Na investice je v letošním roce připraveno 657 milionů a na opravy 318 milionů. Veškeré prostředky pocházejí z vlastních zdrojů SmVaK Ostrava. Do páteřního systému pro výrobu a distribuci pitné vody v regionu Ostravského oblastního vodovodu bude v roce 2023 směřovat 185 milionů korun, do navazující vodovodní sítě a související infrastruktury více než 300 milionů korun, do odvádění a čištění vody odpadní bude alokováno 478 milionů korun. Od roku 2000 investovaly SmVaK Ostrava do výroby a distribuce pitné vody téměř šest a půl miliardy korun. Téměř pět a půl miliardy směřovalo do odvádění a čištění vody odpadní. Celkem tedy společnost investovala 12 miliard korun a další významné prostředky využila na opravy a údržbu majetku.

Scroll to Top