Revitalizace Bečvy ve finále Adapterra Awards

blank

Povodí Moravy loni dokončilo u Černotína a Skaličky na Přerovsku projekt s názvem Rozvolnění koryta štěrkonosné řeky Bečvy. Nyní ho odborná porota environmentální soutěže Adapterra Awards 2023 vybrala mezi finalisty. Projekt může ocenit i veřejnost.

Povodí Moravy v lokalitě rozvolnilo více než tři kilometry koryta řeky Bečvy. Vodaři řeku vysvobodili ze sevřeného koryta, obnovili chybějící biotopy, zlepšili biodiverzitu flory a fauny a zvýšili protipovodňovou ochranu přilehlých obcí. Podle generálního ředitele Václava Garguláka navržené úpravy vychází z přirozeného vinutí řeky Bečvy.

Práce na Přerovsku navazují na napojení odstavených ramen Dyje

„Koryto řeky jsme rozšířili z třiceti metrů na padesát až sedmdesát metrů a v těsné blízkosti řeky jsme vytvořili sekundární nivu, do níž nově dochází k pravidelným rozlivům vody. V blízkosti řeky také vznikly dvě velké tůně. Dále jsme vytvořili podmínky pro další samovolný přirozený vývoj řeky Bečvy,“ vysvětlil Gargulák. Realizační náklady vyšly na 318 milionů, o financování se postaral Evropský fond pro regionální rozvoj prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí. Podnik se bude s projektem ucházet o ocenění v kategorii volná krajina. Výsledky budou známy 1. listopadu 2023 na celostátní konferenci věnované adaptacím na změnu klimatu.

blank

Rozvolnění koryta štěrkonosné řeky Bečvy může navázat na další úspěšný projekt Povodí Moravy – napojení odstavených ramen Dyje, který již v roce 2020 získal v soutěži nejvyšší ocenění jak u odborné poroty, tak u veřejnosti. Adapterra Awards hledá inspirativní projekty, které pomáhají přizpůsobit města, domy a krajinu klimatické změně. V letošním roce posuzovala porota 115 projektů, z nichž vybrala nejlepších 25.

Hlasování probíhá zde.

Scroll to Top