Středočeský kraj podpoří rekonstrukci klíčového přivaděče

blank

Na obnovu vodovodního přivaděče mezi Prahou a Kladenskem získá společnost Vodárny Kladno-Mělník příspěvek od kraje. Přidělení desetimilionové dotace schválilo středočeské zastupitelstvo. Stávající technický stav potrubí již nevyhovuje. Více než dvacet kilometrů dlouhý přivaděč má nadregionální význam.

„Nový vodovodní přivaděč bude veden v původní trase a původních dimenzích. Průzkumem byly zjištěny úseky, kde je řad už na hranici životnosti. Na základě této zprávy byly navrhnuty nejkritičtější úseky a ucelená místa pro rekonstrukci,“ uvedla radní Jana Skopalíková (Piráti). Náklady přesáhnou 130 milionů. Dotace pokryje úsek o délce přes 2,6 kilometru. Přivaděč propojuje pražskou vodárenskou soustavu se soustavou na Kladensku a Mělnicku.

Před zahájením rekonstrukce v září 2022 byla v celé délce na vodovodním přivaděči, jehož průměr je v rozmezí od 800 milimetrů do 1000 milimetrů, provedena velmi přesná diagnostika speciální technologií s názvem PipeDiver. Vyhodnocením výsledků, kdy speciální robotické zařízení „proplulo“ potrubím a zaznamenalo všechna problematická místa, byly přesně určeny úseky, které byly ve stavu vyžadujícím rekonstrukci. Podařilo se tak zcela přesně přistoupit k obnově pouze tam, kde to bylo třeba.

K modernizaci byla zvolena především bezvýkopová technologie zatažení nového polyethylenového potrubí s těsným přilnutím k původní stěně potrubí, které už nesplňovalo vlivem částečné degradace parametry pro transport pitné vody, tak ve výsledku nadále slouží jako vnější pevnostní a mechanická ochrana zcela nového, plně vyhovujícího potrubí.

Scroll to Top