Vánoce jsou za rohem a s nimi i tradiční štědrovečerní večeře. Správná likvidace použitého jedlého oleje může zamezit ucpání odpadů a zabránit nečekaným výdajům. Povědomí o tom podle Pražských vodovodů a kanalizací mají čtyři z pěti Pražanů, ale vhodný způsob recyklace praktikuje pouze třetina z nich.
Co výzkum prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos ukázal? V kuchyňském dřezu podle vodařů končí ve 20 % domácností, 14 % ho vylévá do toalety. Dalších 16 % ho přeleje do uzavíratelné PET lahve, tu však vhodí do směsného odpadu. Správně by tuto nádobu měli umístit do kontejneru určenému k recyklaci jedlých tuků a olejů, případně ji odvézt do sběrného dvora.
Druhý způsob správné likvidace není podle PVK úplně praktický, což potvrzují předchozí pokusy o tato řešení v jednotlivých pražských částech. Kromě vzdálenosti jednotlivých dvorů byla hlavní výtkou obyvatel Prahy také omezená otevírací doba. Řešením mají být speciální kontejnery, které jako ideální způsob recyklace určuje 83 % Pražanů.
Proč je využívá pouze třetina (33 %) z nich, se dočtete v článku na stránkách PVK.