Jak uvedla Česká televize, odborníci Českého hydrometeorologického ústavu se vydali do Amatérské jeskyně v Moravském krasu, aby zjistili průchodnost jednotlivých cest. Prováděli zde trasovací zkoušku podzemních toků. Data ukážou, kde je možné povolit čerpání podzemních vod, a kde ne.
K měření používali obyčejnou sůl. Díky tomu zjistili například průtok u Sloupsko-šošůvských jeskyní. „Naměřili jsme, že tady teče osm vteřinových litrů, což je pro tohle roční období normální průtok. Před rokem bychom tady byli totálně pod vodou. V letech 2015 až 2018 tady zase netekla voda vůbec,“ řekl hydrolog ČHMÚ Stanislav Lejska. Hydrologové stopovali vodu i v nedaleké Amatérské jeskyni, aby zjistili průchodnost jednotlivých cest.
„Nešlo nám o měření průtoku, ale o stopování cesty toku, který jsme osolili, jestli teče na další místa. Snažili jsme se určit místo, kde se stékají potoky a kde je místo a vznik samotné Punkvy,“ popsal Lejska. Informace jsou důležité také pro stavebníky. „Výsledky těch výzkumů používáme při rozhodování a žádostech o povolování vrtů na čerpání podzemní vody,“ doplnil odborný rada Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Antonín Tůma.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!