Až do hloubky 75 metrů se můžete ponořit v jezeře nedaleko Mostu na Ústecku. Plocha s čistší vodou, než je na Orlíku vznikla zatopením bývalé lokality Ležáky, kde se necelé století těžilo hnědé uhlí. Napouštění začalo v roce 2008 a trvalo čtyři roky.
Ležáky byly lokalitou s velkou zásobou hnědého uhlí. První důl zde vznikl před 120 lety a těžba trvala skoro 100 let. Jezero Most vzniklo zatopením celé oblasti, včetně rekultivace břehů za něj ministerstvo financí zaplatilo asi 2,5 miliard korun. Vodní plocha je větší než Máchovo jezero a maximální hloubka dosahuje 75 metrů.
S rozsáhlým zavodněním Mostecka počítá také nadgenerační rekultivační plán. Pro výrobu pitné vody slouží na Mostecku čtyři úpravny: Most-Velebudice, Bílý Potok, Meziboří a Janov. Pro úpravnu ve Velebudicích se využívají jako zdroje nádrže Nechranice a Přísečnice, pro úpravnu Bílý Potok je to přehrada Fláje a Bílý Potok, úpravna Meziboří je zásobována vodou z Flájí a úpravna Janov z vodárenské nádrže Janov. Z veřejné vodovodní sítě je zásobováno 97,5 % obyvatel Mostecka, u zbylých 2,5 % jde o pitnou vodu z lokálních zdrojů.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!