Cílek: Když mluvíme o vodě, jedno velké opatření nestačí

blank

„V současné době máme pocit, že je nadbytek potravin, protože samoobsluhy jsou plné a jídlo je dnes nejlacinější za mnoho století,“ řekl geolog Václav Cílek. V Leonardu Plus proto vysvětluje, jak se různé civilizace snažily zabránit erozi a jak se kvalita zemědělství projevovala na stavu společnosti.

Ještě kolem roku 1900 podle něj vydávali lidé za jídlo ve střední Evropě kolem 50 procent svých příjmů za potraviny. „Dnes je to kolem 20 procent a v Americe až šest procent, záleží na tom, co jíte a jak to počítáte.“ Ale s klimatickou změnou a suchem dochází k degradaci půd. „Také roste populace, takže se uvádí, že v roce 2050 bychom potřebovali asi o 50 procent potravin více. Tato čísla můžeme brát s rezervou, ale pravděpodobně během deseti let se začneme dostávat do úzkých,“ upozornil v pořadu Cílek.

Scroll to Top