Podle rozborů vody z Bečvy a Moravy, které vodohospodářské laboratoře Povodí Moravy odebraly ve dnech 23. a 25. září, klesly koncentrace kyanidu na úroveň, která by již neměla představovat riziko pro vodní a na vodu vázaná společenstva.
Z výsledků monitoringu v jednotlivých dnech podle vodohospodářů jednoznačně vyplývá, že vlivem ředění a probíhajících přírodních procesů koncentrace kyanidů postupně klesaly až k hodnotám takzvané meze stanovitelnosti. K postupnému snižování koncentrace docházelo díky včasným manipulacím na jezech a zvyšováním odtoků z nádrží Bystřička, Slušovice a Fryšták.
Znečištění kyanidem se podařilo dostatečně naředit
Monitoring podle Povodí Moravy dále ukázal, že ani další biologické a chemické ukazatele nedosahují v měřených profilech nadlimitních hodnot. Po zvýšení odtoků z nádrží také přispívají ke zlepšení situace dešťové srážky posledních dnů. Ty navíc Povodí Moravy využije k doplnění zásob vody v nádržích, které přispěly k likvidaci ekologické havárie. Kriminální policie a Česká inspekce životního prostředí nadále pátrá po původci masivního znečištění řeky Bečvy, které mělo za následek úhyn desítek tun ryb.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!