Za znečištěnou vodou ve Volarech stály deště a staré zdroje

blank

ČEVAK zveřejnily výsledky, které ukazují příčiny červnového znečistění vody ve Volarech na Prachaticku. Lidé tehdy museli pro pitnou vodu několik dní chodit k přistaveným cisternám, vodu z kohoutku před použitím převařovali. Aby se problém neopakoval, bude se firma společně s městem více zabývat zdroji vody, napsal portál idnes.cz.

V minulosti v jihočeském městě s téměř čtyřmi tisíci obyvateli k takovému problému nedošlo. Podle vodohospodářů z firmy ČEVAK je za tím zejména počasí. „Povrchová voda pronikla do takzvaných zářezů a ovlivnila kvalitu jímané vody. Přinesla mikrobiální kontaminaci a do vody se dostaly také přírodní organické látky, které výrazně snižují účinnost dezinfekčního činidla,“ uvedli.

Město zásobují tři zdroje a ke znečištění došlo v jednom z nich. Jedná se o prameniště Sněžná, které se nachází několik kilometrů v kopcích nad městem. „Voda je tady filtrována půdní vrstvou. Technicky je prameniště ještě z předválečného období. Jedná se o kvalitní prvorepublikovou práci, nicméně je za hranicí životnosti,“ stojí ve vyjádření. Vodohospodáři rovněž vyloučili, že by za náhlým znečištěním stálo hospodaření v lese.

Další zdroj, který stojí v lokalitě Kamenná, pochází z roku 1908 a je rovněž na pokraji životnosti. Hlavní volarský vodojem je nejmladší. Podle vodohospodářů nelze jednoznačně říct, že by se podobné situace často opakovaly. Jednalo se o první zachycenou závadu takového rozsahu. Může však podle nich docházet k zabarvení vodních zdrojů, zejména při přívalových deštích.

Scroll to Top