I přes varování správců ledové magistrály, že led rozhodně není dostatečně silný pro hromadné bruslení, na zamrzlé Lipno vyrazily o víkendu desítky lidí. Vodohospodáři i hasiči před bruslením opakovaně varují.
Právě na Lipně se pod čtyřmi bruslaři propadl led před několika týdny. Skončili ve vodě nedaleko Frymburka. Shodou okolností u toho byl Antonín Labaj, který jezdí ve Frymburku s přívozem a zároveň upravuje frymburskou část ledové magistrály. Nikdo z bruslařů nebyl vážněji zraněn.
„V různých částech nádrží může být led jinak mocný, můžou tam být vývěry teplé vody a mohou se dělat vzduchové bubliny. Led se může prolomit,“ vysvětlil v minulosti mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Podle hasičů by neměli lidé vstupovat na led tenčí než 16 centimetrů.
A jak se chovat v případě, že se pod bruslařem led prolomí? V prvé řadě okamžitě informovat složky IZS. K okraji propadlého ledu se zachránce musí přibližovat s ohledem na vlastní bezpečnost s využitím co největší plochy – plazením, s použitím žebříků, desek, klád nebo plavidel, a pokud možno upoutaný na laně s plovacími pomůckami.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!