Město Plzeň a Plzeňský Prazdroj stvrdily spolupráci pro rok 2019. Deklarace zahrnuje zejména rozvoj cestovního ruchu, propagaci města a podporu významných kulturních a společenských akcí. Synergie se zaměřuje také na zodpovědnou konzumaci alkoholu nebo vypracování dlouhodobé koncepce v oblastech zásobování energií, vodárenství a čištění odpadních vod.
Prohloubení společných projektů podepsali při vzájemném setkání Rady města Plzně s vedením Prazdroje primátor Martin Baxa a generální ředitel pivovarnické skupiny Grant Liversage. „Osobně mě velmi těší, že se naše partnerství s Plzeňským Prazdrojem rok od roku prohlubuje. Plzeňský Prazdroj šíří dobré jméno Plzně po světě, je jedním z nejvýznamnějších symbolů naší metropole i celého kraje a právem patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle v České republice. Jeho areál je i živým kulturním a společenským centrem, zcela přirozeně sdílí cíle, zájmy a potřeby našeho města a jeho občanů,“ sdělil Martin Baxa. Na jeho slova navázal Grant Liversage: „Velmi si vážíme dlouholetého partnerství s naším sídelním městem. Společně přispíváme ke zlepšení kvality života v Plzni a zvyšujeme atraktivitu města pro turisty.“
Prazdroji se daří snižovat spotřebu vody
Plzeňský Prazdroj patří k nejvýznamnějším pivovarům v Evropě. Byl založen v roce 1842. Produkuje tradiční pivo Pilsner Urquell. Dnes pod něj patří také pivovary Radegast nebo Velké Popovice. Je největším českým pivovarem a zároveň největším tuzemským exportérem piva. Podle mluvčí podniku Jitky Němcové se daří výrazným způsobem dlouhodobě snižovat spotřebu vody. Společnost také vytváří systémy monitoringu, který optimalizuje odběry. Aktuální problematiku sucha pivovar při vlastní výrobě nikterak nepocítil.
„Zhruba čtvrtina spotřeby vody připadá na čištění, ať již lahví, KEG sudů nebo dalšího zařízení. Voda je také nosným médiem při rekuperaci energií. A hnacím médiem v potrubí, kterým se dopravuje pivo například z ležáckých sklepů na stáčírnu. Vodu se snažíme při výrobě co nejvíce šetřit. Například tím, že horkou vodu, která vzniká jako vedlejší produkt při vaření piva, zachytíme a použijeme k výplachu KEG sudů. Po třetím oplachu různých zařízení zůstane voda znečištěná tak minimálně, že ji použijeme na první omytí v dalším cyklu. Při změkčování pro samotné vaření odpadá malé množství vody, která je tvrdá. To ale nevadí při namáčení ve sladovně, a tak ji použijeme tam. Co se odpaří při rmutování a ve chmelovaru (asi 10 %), slouží opět k výrobě horké vody. Vodu, která slouží jako tlačné médium v potrubí, také vylejeme jen z části (té, která se promíchala s pivem). A z části ji použijeme znova,“ vysvětlila v rozhovoru pro vodarenstvi.cz mluvčí Jitka Němcová.
Cílem je šetřit na vstupu, ale také co nejvíce použité tekutiny vrátit zpět do procesu. „Spíše než o jednotlivých investicích, byť i u nich hledíme nejen na spotřebu vody, ale i energií, je to o celkovém přístupu firmy. Přemýšlíme tak, abychom vodu, kterou lze ještě na něco použít, skutečně použili,“ řekla Němcová.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!