MŽP reaguje na zprávu svazu obcí k záměru vyhlásit NP Křivoklátsko

blank

Ministerstvo životního prostředí se ohradilo proti nepravdám, které jsou uvedeny v tiskové zprávě Svazku obcí Křivoklátska, Svazu měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR, Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR, Lesnicko-dřevařské komory ČR či Agrární komory.

MŽP zdůraznilo, že nadstandardním způsobem vše s obcemi a občany projednává a diskutuje. Podle ministerstva například není pravdou, že postupuje netransparentně, nebo dokonce v rozporu s legislativou, jak je prezentováno v tiskové zprávě. Stejně je podle ministerstva nepravdivé tvrzení, že by se národní park dotýkal soukromého majetku. Zhruba 99 % území je zcela ve vlastnictví státu a nejedná se o zastavěné území s obydlími, ale pouze o lesní pozemky.

Podle návrhu ministerstva má zamýšlený Národní park Křivoklátsko zabírat 116 kilometrů čtverečních, 16 procent současné chráněné krajinné oblasti. Proti vyhlášení parku dlouhodobě bojují místní obce, ve svazku je jich 28, což představuje přibližně 15 000 obyvatel. Proti jsou také vlastníci nestátních lesů, Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR.

Scroll to Top