Většina míst zůstává vhodná ke koupání

blank

Ačkoliv se pokračující teplé počasí podepsalo na kvalitě vody v některých přírodních koupalištích, většina sledovaných lokalit má v polovině prázdnin stále dobrou vodu.

Například ve středočeském regionu se zhoršila voda v jezeře Ostrá na Nymbursku, kvůli sinicím není vhodná ke koupání. V Pardubickém kraji hrozí zdravotní rizika při koupání v rybníku Dlouhý a v přehradě Pastviny na Orlickoústecku.

Rizikové je také koupání v jezeře Chmelař u Úštěku na Litoměřicku. Vzorky tam totiž odhalily vyšší výskyt řas a sníženou průhlednost vody a hygienici nedoporučují vodu zejména dětem, těhotným a lidem s alergiemi a oslabenou imunitou. Lidé by se měli osprchovat také po osvěžení v koupališti Osek na Teplicku, ve Stříbrném rybníku na okraji Hradce Králové nebo v Máchově a Hamerském jezeře na Českolipsku a rybníku Bažantník v Českém ráji.

Hygienici prodloužili zákaz koupání v přehradě Trnávka u městské pláže Červené Řečice a rybníku Ředkovec na Havlíčkobrodsku, odvolali ho ale v přehradě Sedlice. Zhoršenou kvalitu vody vykazuje rybník Kachlička na Havlíčkobrodsku.

Rizikové koupání pro citlivé jedince je rovněž v nádrži u Letovic na Blanensku a na Frýdecko-Místecku není vhodné koupání v nádrži Olešná – Místek a Palkovice, nádrži Žermanice – Soběšovice a nádrži Brušperk.

Zdroj: ČTK

Scroll to Top