Nemojovský potok na Pelhřimovsku meandruje krajinou

blank

Vodohospodáři z Lesů České republiky vrátili do přírodních meandrů kdysi uměle napřímené koryto Nemojovského potoka na Pelhřimovsku, v odvodňovacích kanálech vybudovali tůně.

Vodohospodáři obnovili téměř půlkilometrové někdejší meandrující koryto toku. „V tůních se rozmnožují například čolci horští nebo skokani hnědí. V revitalizovaném území se zachovaly i rašeliníky. Těm se na podmáčených místech daří, takže počítáme s jejich rychlou regenerací,“ řekl Martin Kysela ze Správy toků pro povodí Vltavy z Lesů ČR. Stojí za tím i potřeba udržet vodu v krajině v době klimatické změny.

Projekt „Revitalizace vodního režimu lesních půd – Křížovna“ spolufinancovala Evropská unie z Operačního programu Životní prostředí. Stavební náklady činily necelý milion.

Loňský hospodářský výsledek podniku dosáhl 3,84 miliardy korun, a to i přes výrazný meziroční pokles těžeb. Státní podnik obnovil 17 tisíc hektarů porostů, desítky lesních cest a nádrží, větrolamů, studánek i odpočívadel. Lesy ČR také pokračovaly v programu Vracíme vodu lesu, prostřednictvím kterého dokončily 185 projektů za 300 milionů.

Podnik letos při programu Vracíme vodu lesu plánuje 180 staveb za 350 milionů korun. „Díky stovkám opatření se voda pozvolna vsakuje do půdy. Krajina tak lépe odolává suchu a přizpůsobuje se změně klimatu,“ řekl dříve generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Scroll to Top