Hracholusky slaví šedesát let

blank

Přehrada Hracholusky letos oslaví šedesát let, nádrž na Tachovsku na Mži byla dokončená na konci roku 1964. Je klíčová z vodohospodářského pohledu, ale zároveň představuje významnou rekreační oblast. Kvalitu vody kontrolují správci.

„Odebíráme vzorky na pěti místech. Zkoumáme teplotu vody, pH, množství rozpuštěného kyslíku a živiny. Kvalitu ke koupání určujeme dle množství sinic. Výskyt sinicového květu záleží na živinách, hlavně na množství fosforu. Ten se do Mže samotné dostává z lidských sídel s odpadními vodami. Přichází přítokem, a tedy největší množství sinic a dalšího planktonu je v přítokové části přehrady,“ cituje Český rozhlas hydrobiologa z Povodí Vltavy Jindřicha Durase.

V současnosti jsou v přehradě vidět drobné vločky sinic, ale koupání nijak neohrožují. Na některých místech jsou k vidění kachny. „Kachny produkují spoustu trusu a ten je velmi znečištěný – nejen bakteriemi, ale také parazity, jichž jsou kachny často hostiteli. Tam, kde se chceme koupat, bychom si tedy kachny udržovat neměli,“ říká Duras.

Přehrada stojí na Mži přibližně 20 kilometrů západně nad Plzní. Vznikla vybudováním sypané hráze a zaplavením malebného údolí řeky. Jejím účelem byla zejména akumulace vody pro průmysl, závlahy a teplárnu. Dalšími účely jsou snížení účinků povodní, rekreace, energetické využití, rybolov a zajištění minimálního zůstatkového odtoku. V oblasti nádrže je množství chat, rekreačních objektů a autokempů.

Scroll to Top