Největší anglické vodárny v problémech

blank

Britský regulační úřad Ofwat podnikl bezprecedentní krok a zavedl zvláštní opatření vůči největšímu vodárenskému podniku Thames Water, který se snaží získat nové finanční prostředky od investorů, aby podpořil svoji budoucnost, informuje o tom portál prumysldnes.cz.

Vodárny Thames Water budou pod zvýšenou kontrolou. Musí totiž přehodnotit další plány ohledně zlepšení provozní výkonnosti, dodávek a finanční odolnosti. Ofwat, který reguluje vodohospodářské firmy v Anglii a Walesu, již schválil společnosti investice 16,9 miliardy liber (509,6 miliardy Kč) do zlepšení služeb pro zákazníky a životního prostředí.

Ofwat rovněž povolil vodárnám v dalších pěti letech zvýšit v průměru účty zákazníků o 99 liber ročně. Společnost Thames Water, která poskytuje vodohospodářské služby pro Londýn a jižní Anglii, chtěla poplatky zvýšit dvakrát tolik.

Vodárny jsou dlouhodobě v krizi, zásobují ale 16 milionů obyvatel Anglie. Nedoplatky firmy za poslední dvě desetiletí narostly. Čistý dluh za rok do konce března činil 15,2 miliardy liber.

Společnost se chce vyhnout krachu nebo znárodnění. Letos na jaře již akcionáři odmítli snahu o kapitálovou injekci 500 milionů liber. Vodárny jsou vlastněny konsorciem institucionálních akcionářů z řad penzijních fondů, státních investičních fondů a fondů soukromého kapitálu. Firma počítá také se spoluprací vlády.

Scroll to Top