Vodohospodářům pomáhá umělá mlha

blank

SmVaK Ostrava provádí kontrolu stokové sítě výrobníkem umělé mlhy kvůli zatížení čistíren odpadních vod balastními vodami, stojí za tím vliv nelegálního napojení srážkových svodů ze střechy domů do kanalizace, vysvětluje mluvčí Marek Síbrt.

V případě, že je odhaleno špatné napojení, vodárny pořizují dokumentaci a vlastníky nemovitostí vyzvou k odstranění dešťových svodů do stokové sítě, přičemž za optimální řešení považují vyvedení svodu ven na trávník nebo do nádrže, kde mohou lidé srážkovou vodu využít třeba k zálivce.

„Kontrola probíhá v praxi tak, že podle situační mapy je určena nejvhodnější revizní šachtice pro umístění ventilátoru, který vhání umělou zdravotně nezávadnou mlhu z výrobníku do kanalizace. Stejné typy přístrojů vyrábí mlhu například na koncertech a při jiných kulturních událostech. Pro vyšší účinnost kontroly se využívají nafukovací vaky, kterými se ucpe část kanalizace tak, aby nedošlo ke ztrátám umělé mlhy do nežádoucí větve stoky,“ říká ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Petr Grzonka.

blank

Důležité jsou odpovídající povětrnostní podmínky, které zaručí dobrý komínový efekt pro distribuci mlhy do stokové sítě. „Jasné a bezvětrné počasí je žádoucí také pro zajištění prokazatelné fotodokumentace,“ pokračuje Grzonka.

Vodárny pro kontrolu stokové sítě používají přístroj od výrobce Martin a výrobník mlhy ROM eSteam. Díky přístroji vodaři zkontrolují kanalizační stoku spolu s domovními přípojkami o délce zhruba 300 metrů během 20 minut, což umožňuje prověření až 10 nemovitostí. Druhý výrobník ROM eSteam se používá pro přímé napojení na domovní kanalizační přípojku se zapojením do elektrocentrály. Díky němu mají vodaři zhruba 15 minut na jeden dům.

Vodárny také upozorňují, že před začátkem kontroly umělou mlhou je nezbytné myslet na to, aby byl informován hasičský záchranný sboru pro nahlášení adres a popis projevů kontroly. Při nesprávném postupu by totiž mohlo dojít ke zbytečnému výjezdu záchranných složek.

Scroll to Top