Vodárny nabádají ke kontrole vody ze soukromých bazénů

blank

Koupání nejen v soukromých bazénech je při současných teplotách na svém vrcholu, což však může přinášet zdravotní rizika, zdůrazňují Pražské vodovody a kanalizace (PVK).

„Zejména v parných dnech se může kvalita vody výrazně zhoršit, proto kontrola jistě neuškodí. Rozbor zajistí naše akreditovaná laboratoř,“ říká mluvčí Tomáš Mrázek.

Odběr vody z bazénů podléhá přísným pravidlům, odebírající by měl mít umyté ruce a odběr je nutné provést maximálně 18 až 20 hodin před jeho předáním do laboratoře. Vzorek vody z bazénu se odebírá z hloubky 15 centimetrů pod hladinou a minimálně třicet centimetrů od okraje. Mikrobiologický a fyzikálně-chemický rozbor u soukromých bazénů přijde zákazníka v případě PVK na 600 korun vč. 21 % DPH. Detailní informace najdete zde.

Bazénoví premianti

Řada lidí také napouští bazén zdlouhavě z veřejné vodovodní sítě s rizikem řady nepříjemností. Elegantnější řešení, které se nedotkne dalších odběratelů, je dovoz vody cisternou. Tuto službu nabízí celá řada tuzemských vodohospodářských společností. Zájem o ni například podle mluvčího SmVaK Ostrava Marka Síbrta roste úměrně s tím, jak se rozšiřuje výstavba rodinných domů v moravskoslezském regionu.

Jeho slova potvrzuje také skutečnost, že Češi patří dlouhodobě k evropským premiantům co do vlastnictví zahradních bazénů. Na sto tisíc obyvatel jich mají více jen Francouzi a Španělé.

Scroll to Top