Přípravy na extrémní srážky jsou omezené

blank

Srážky bouřkového charakteru jsou velice obtížně předvídatelné, prakticky se jedná o nahodilý výskyt, vysvětlují vodohospodáři z Povodí Odry.

Problematika extrémních bouřek dopadá zejména na drobné toky. Tlumící efekt totiž mají malé nádrže, postupné obnovování kapacity drobných toků, odstraňování odtokových závad a budování protipovodňových opatření.

Povodí Odry v posledních letech vybudovalo řadu malých nádrží, které tlumí přívalové povodně. Jedná se například o kaskádu malých vodních nádrží na drobném toku Hlinský na Frýdeckomístecku, která byla na konci června plně ve funkci, utlumila stoletou vodu na jednoletý odtok a značně pomohla zástavbě v Místku.

Koncepční práce

Státní podnik systematicky obnovuje kapacity drobných toků a odstraňuje z nich nánosy, přičemž jako příklad uvádí odstranění nánosů z koryta Hodoňovického potoku v Bašce – Hodoňovicích. Další prevencí je pořizování provozních studií na drobných tocích, díky kterým si mohou obce naplánovat jejich postupné odstraňování a zlepšování stavu. Jedná se vesměs o místní mostky nebo propustky.

„Samozřejmě se věnujeme koncepčně a dlouhodobě odtěžování koryt drobných toků v úsecích, které jsou upraveny a existují na nich vodní díla. V poslední době jsme těžili nánosy mimo uvedeného Hodoňovického potoka například z koryta Podleského potoka v Ostravě – Bartovicích a Radvanicích, Červeného příkopu v Ostravě – Mariánských Horách nebo z Bečvy v Hati,“ řekl technický ředitel Povodí Odry Břetislav Tureček.

Jako příklad aktuálně budovaných protipovodňových opatření uvedl modernizaci Vodního díla Baška na Baštici, které po ukončení stavby převede bezpečně tisíciletou povodeň a ohrázování Vrbické Stružky a Odry proti velkým vodám v Bohumíně – Pudlově.

Žádné opatření není absolutní

Dopad přívalových srážek podle vodohospodářů v každém případě závisí na konkrétní situaci, zda voda dopadá na již nasycené povodí nebo jejich značnou část utlumí zasakovací schopnost zemského povrchu, pokud ještě k jeho nasycení nedošlo. Důležitá je proto prevence. Podle podniku si musí veřejnost uvědomit, že žádné opatření proti povodním není absolutní a vždy mohou být návrhové parametry koryt a malých nádrží překonány.

Foto: Podleský potok v Bartovicích 

Scroll to Top