Vodní plochy na Žďársku si drží dobrou kvalitu

blank

Většina rybníků a přírodních míst ke koupání na Žďársku prokazují kvalitní podmínky ke koupání, se zakalenou vodou bojuje pouze Pilská nádrž.

Další sledované plochy v regionu mají podle krajských hygieniků zatím dobrou kvalitu vody ke koupání. Například v Domanínském rybníku je průhlednost až jeden metr a teplota 22 stupňů. Příznivé podmínky panují na dalších oblíbených místech, jako jsou Velké Dářko, Medlov, novoměstské Koupaliště a Sykovec.

O něco horší je situace na Pilské nádrži. Ačkoliv množství sinic oproti předchozímu měření pokleslo, voda zůstává zakalená. Hygienici zde naměřili zvýšené množství chlorofylu. Průhlednost dosahuje šedesát centimetrů, teplota vody je kolem 21 stupňů Celsia.

Nádrž prošla výraznou obměnou. Ještě před deseti lety se jednalo o nepříliš atraktivní lokalitu. Potenciál však byl obrovský. Úpravy díky prostředkům z Evropské unie vyšly na desítky milionů. Vodní dílo je umístěno na řece Sázavě, bylo postaveno roce 1962. Nachází se v místě, kde původně stával Pilský rybník.

Hlavním účelem nádrže bylo zásobování rozvíjejícího se strojírenského průmyslu na Žďársku. V jejím okolí lze nalézt bohaté množství kulturních a historických památek, stejně jako přírodu Českomoravské vrchoviny.

Foto: Sykovec/Jihlavská drbna

Scroll to Top