Lesy ČR evidují škody za 80 milionů

blank

Voda páchala škody také ve správě Lesů ČR, na konci května a na začátku června na Frýdecko-Místecku, Blanensku a Chrudimsku, před několika dny povodně zasáhly znovu Frýdecko-Místecko, Zlínsko a Vsetínsko.

„V důsledku povodňových průtoků a vybřežení vody se vytvořily nátrže do břehů, byla rozplavena opevnění koryt, poškozeny lesní cesty, břehové porosty, vznikly zátarasy a nánosy,“ říká vedoucí odboru vodního hospodářství Lesů ČR Tomáš Hofmeister.

Lesy ČR v současnosti evidují u toků škody za více než deset milionů korun, dále jsou vytipovány následné větší stavby vyvolané povodněmi za zhruba dvacet milionů korun, na které budou zadány projektové práce s termíny realizací v příštích letech.

Největší škody vznikly v katastru obce Horní Lomná v Beskydech na Přelači, Velkém Burkovském potoce a jejich přítocích. Podle podniku měla voda destruktivní charakter. Došlo totiž k hloubkové a boční erozi koryt, včetně likvidace opevnění a transportu velkého množství splavin. Na lesních cestách podnik eviduje škody 45 milionů korun.

Scroll to Top