Výstava Voda v Africe v Plzni

blank

Výstava ve Smetanových sadech je k vidění od 2. do 31. července 2024 před Studijní a vědeckou knihovnou.

Výstava za podpory Vodárna Plzeň vznikla v návaznosti na dokumentární film o vodě v Africe, premiéru bude mít letos na podzim. Jeho autorem je Expedice Z101. „Jako hlavní producent vody v Plzeňském kraji chceme i touto cestou upozornit na důležitost nakládání s vodou jako vzácnou surovinou nezbytnou k životu,“ říká obchodní ředitel vodárny Jan Taušl.

Expedice Z101 je známá svojí cestou z roku 2021 po stopách legendárních cestovatelů Hanzelky a Zikmunda napříč Afrikou a Amerikou, do jihoafrického Kapského Města dorazila po třech letech.

Rozdíl mezi vodou v našich regionech a v Africe popisuje člen expedice Tomáš Vaňourek. „Ta voda je úplně stejná. V Africe je stejná voda, jako tady v Česku. Jenomže my vodu považujeme za zdroj, umíme s ní pracovat a víme, že voda znamená život a bez vody by život nebyl. V Africe moc dobře vědí, že voda znamená život, ale neumějí s ní pracovat. Voda v Africe spíše připomíná roztok, který je plný sedimentů, nečistot, kalů, ale přesto ten život dává a častokrát i bere,“ říká cestovatel.

Film o africké vodě možná stihne i Filmový festival Finále. „My jsme jako předzvěst tohoto filmu připravili tuto výstavu, která mapuje vlastně vodu v různých částech Afriky od severu k jihu a byli bychom rádi, kdyby všichni, kdo tu výstavu uvidí v sobě objevili, nebo si uvědomili, že voda není samozřejmost. Pitvá voda už vůbec není samozřejmost a že abychom tu vodu měli, tak bychom se o ní měli řádně starat s tou úctou, kterou si ta voda zaslouží,“ doplňuje Taušl.

Scroll to Top