K burácivé Drávě u Varaždinu

blank

Řeka Dráva pramení v italské části Tyrolska, protéká Rakouskem, Slovinskem a Chorvatskem, aby se její vody následně spojily na chorvatsko-srbské hranici s Dunajem. Významná část jejího dolního toku tvoří hranici mezi Chorvatskem a Maďarskem.
My jsme se k mohutné řece vydali po silných deštích na začátku léta v blízkosti severochorvatského Varaždinu. V jeho blízkosti byly vybudovány dvě přehrady – Ormoško jezero a Varaždinsko jezero -, které kromě Drávy spojuje umělý kanál odvádějící část jejích vod.
Nádrž má rozlohu více než devět kilometrů čtverečních, byla vybudována v osmdesátých letech minulého století a voda z ní slouží pro vodní elektrárnu Čakovec. Horní část jezera je oblíbeným místem volnočasových aktivit a rekreace. Nachází se zde turistické středisko Gornji Kuršanec, v jehož blízkosti bylo vybudováno několik pláží a turistická infrastruktura.
U mostu přes řeku v blízkosti Varaždinu se řeka spojuje se zmiňovaným umělým kanálem. Jedná se o oblíbené místo pro cyklisty, běžce, ale také kanoisty. Na soutoku je vybudováno městské koupaliště.
Návštěva hráze Varaždinské nádrže a jejího blízkého okolí je velmi působivé. Kromě řeky zde voda směřuje do dalšího umělého kanálu a při zvýšeném stavu vody se jí valí pod přehradu s burácivým hukotem obrovské množství. U hráze je parkoviště, takže je možné k místu pohodlně dojet.

Foto: Marek Síbrt

blank blank

blank blank

blank blank

blank blank

blank

Scroll to Top