Povodí Moravy zasahuje na několika místech

blank

Vodohospodáři odstraňují od minulého týdne povodňové školy a provádí preventivní zásahy v obcích na Přerovsku a Olomoucku. Některá místa byla zasažená přívalovými srážkami opakovaně. S pomocí těžké techniky podnik pracuje na opravě koryt toků, které byly povodní zasaženy nejvíce, na sanaci hráze malé vodní nádrže v obci Šišma, kde vznikly největší škody. Obec zřejmě zasáhla stoletá povodeň.

„V pondělí hned po povodni pokračovaly práce na sanaci hráze nádrže. Kromě extrémní povodně se do ní i do toku dostalo obrovské množství bahna z okolních polí. Nádrž Šišma je v bezpečném stavu, byly provedeny zabezpečovací práce a za pomocí těžké techniky byla zahájena oprava hráze,“ říká generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Práce probíhají také na dalších postižených místech. Cílem vodohospodářů je co nejdříve obnovit průtočnou kapacitu zasažených toků. Například v Hlinsku vodohospodáři zprůtočňují koryto toku od splavenin a nápěchů, ve Velkém Týnci probíhají zabezpečovací práce v korytě a bagrování čerstvých sedimentů naplavených po přívalových srážkách, těžbu sedimentů a odstraňování splavenin připravují vodohospodáři také v Hradčanech. Na Hluzovském potoce v Černotíně připravují pracovníci Povodí Moravy opravu výtrží z břehového opevnění.

„Práce probíhají už od minulého čtvrtka, kdy jsme také zahájili monitoring škod po povodních. Na základě operativního vyhodnocení situace přesouváme do postižených obcí techniku i vodohospodářské dělníky. Práce budou probíhat také v průběhu svátků. Naši zaměstnanci v terénu jsou v průběžném kontaktu se zástupci postižených obcí,“ říká Gargulák. Práce budou pokračovat také příští týden. Vodohospodáři upozorňují na to, že některé zásahy často komplikuje vedení inženýrských sítí. Hasiči na Přerovsku a Olomoucku v posledních dnech evidují zhruba tři stovky výjezdů.

Scroll to Top