Olomoucký kraj pomůže zatopeným obcím

blank

Obce na Přerovsku, které v uplynulých dnech zasáhla povodeň, nezůstanou bez krajské pomoci.

„Jsem si jistý, že si v Olomouckém kraji musíme v případě podobné nouze pomáhat. Společně se starosty zasažených obcí a zástupci hasičů jsme přímo na místě řešili možnosti, jak vytopeným obcím co nejrychleji pomoci,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Velká voda poškodila více než stovku nemovitostí. Největší problémy způsobily nánosy bahna z okolních polí. Na několika místech zasahuje Povodí Moravy. To odstraňuje od minulého týdne povodňové škody a provádí preventivní zásahy v obcích na Přerovsku a Olomoucku. Některá místa byla zasažená přívalovými srážkami dvakrát během několika dní. Těžká technika pracuje na opravě koryt toků, které byly povodní zasaženy nejvíce, a na sanaci hráze malé vodní nádrže v obci Šišma.

Krajskému úřadu Olomouckého kraje se podařilo obratem zajistit vyhlášení veřejné sbírky. „Na transparentní účet 6643821379/0800 mohou lidé posílat finanční dary, které zamíří přímo do postižených obcí. Zapojit se může opravdu každý – lidé, ale například i firmy. Účet bude přístupný do konce roku,“ dodal Suchánek.

Dle hydrologických výpočtů překonal například průtok v řece Šišemce na Přerovsku hodnotu stoleté povodně. Během nedělního večera a v noci na pondělí byly na různých místech v povodí Moravy dosaženy 1., 2. i 3. stupně povodňové aktivity.

Scroll to Top