Obce na Přerovsku znovu vyplavila voda

blank

Ačkoliv v obci Šišma před několika dny uklidili po přívalech vody, v neděli 30. června je místní potok vyplavil znovu. Obdobná situace nastala v Kladníkách. Informují o tom novinky.cz.

„Voda začala kulminovat, v neděli večer už zase hrozilo přelití přehrady, tak jsme vyhlásili kolem 22:00 možnou evakuaci, poté to ale začalo opadat. Bouřka se nám tady točila nad hlavami tady a zpět. Máme v obci vyplavené zahrady, sklepy, odhalené jsou plynovody pod mostky i elektroinstalace,“ říká místostarosta Šišmy Pavel Zeman.

Obci pomohlo několik opatření. „Udělalo hodně, že byla přehrada vypuštěna, všechna auta jsme odstranili od toků a veškeré nánosy za ty tři dny jsme uklidili, jinak by se všechny mostky ucpaly. Je to v menším měřítku, ale tím, že to dostalo druhou vlnu, už jsou cesty podemlety. Zasedá krizový štáb, řešíme co dál. Nepomůže to ani psychice zdejších lidí, už nemůžeme. Už jsme mysleli, že je to za námi. Mysleli jsme, že jen zaprší a vyčistí to silnice od prachu – tak nás to vyčistilo zase znova,“ vysvětluje Zeman. Voda už se sice nedostala do takové výšky, ale znovu se rozlila z koryta.

Záplavy sužovaly i Kladníky. „Fungovali jsme celou noc. Zase se rozvodnil potok a opět se zaplavily některé nemovitosti. Někde to hasiči pytlovali, ale protože ta zem je už tak nasáklá, opět to letělo do nemovitostí,“ říká starosta David Štěpánek. Hasiči v oblasti zasahovali v desítkách zatopených domů v sedmi obcích. Voda zničila okolí toků, silnice nebo zahrady.

Foto: lidovky.cz

Scroll to Top