Čeští potápěči identifikovali v chorvatských vodách vrak německé ponorky

blank

Czech Diving Team zaznamenal velký úspěch, když ve vodách Jadranu v jižním Chorvatsku identifikoval vrak německé ponorky U72 z první světové války.

„Po prostudování historických materiálů a prvních ponorech v roce 2022 a 2023 se týmu českých technických potápěčů z Czech Diving Teamu podařilo v červnu 2024 tuto ponorku správně identifikovat a s naprostou jistotou prohlásit, že se jedná o německou minonosnou ponorku U72,“ uvedla pro ČTK skupina.

Poloha vraku byla známá, ale panovaly pochyby kolem jeho identity. Chorvatští potápěči před několika lety vrak chybně označili jako německou ponorku UC24. Czech Diving Team závěry opírá především o údaj z měření délky plavidla: zatímco ponorka UC24 je dlouhá 49,35 metru, ponorka U72 56,8 metru. Čeští potápěči na identifikaci spolupracovali s rakouskými a německými historiky.

Plavidlo, které bylo vyrobeno v Hamburku, bylo spuštěno na vodu v roce 1915. Posádka ho během první světové války potopila poblíž vesnice Molunat v jižní Dalmácii, nedaleko Boky Kotorské. Malá obec Molunat s 200 stálými obyvateli se nachází 40 kilometrů jižně od Dubrovníku a je poslední osídlenou osadou v Chorvatsku před hranicemi s Černou Horou. V okolí letoviska se pěstuje vinná réva a ovoce.

blank

Titulní foto: ČTK/René Melichárek

 

 

Scroll to Top