VOS Jičín hospodařila se ziskem

blank

Valná hromada Vodohospodářské a obchodní společnosti schválila výsledky hospodaření za loňský rok. Zisk 6,3 milionu korun je v souladu s plánem i firemní strategií. Opět půjde do modernizace infrastruktury.

„Dobrého hospodaření společnost dosáhla zejména díky zvýšení prodeje pitné vody na 2 835 tisíc metrů krychlových a prodeje stočného na 2 916 tisíc krychlových. Vliv na pozitivní hospodaření mělo např. racionální řízení provozních nákladů a vysoké zhodnocení volných finančních zdrojů. Na druhé straně negativní vliv mělo oslabení kurzu české koruny vůči euru a pokles hodnoty derivátu zajišťujícího úrokovou sazbu úvěru. Úvěr společnost snížila o 12 milionů nadluh 103 milionů,“ popisuje výsledky hospodaření předseda představenstva VOS a starosta Jičína Jan Malý.

VOS loni investovala do rozvoje vodárenské infrastruktury 113 milionů korun. „K nejvýznamnějším investičním akcím v roce 2023 patřila rekonstrukce kanalizace v Hořicích II. etapa, ulice Karlova, Škrétova, Čechova, Brandlova a Kollárova, dále došlo k propojení vodovodů do Pševse a Drahorazi na Kopidlensku, k rekonstrukci kanalizace v Miletíně v ulici Komenského, k obnově řídicího systému Čistírny odpadních vod Jičín, automatizaci čerpací stanice Krkonošská v Nové Pace a k jedné z etap rekonstrukce Čistírny odpadních vod Vysoké Veselí,“ doplňuje Malý.

Valná hromada schválila nepeněžité vklady měst a obcí a zvýšila kapitál společnosti. „Rozhodnutím valné hromady z roku 2016 nám města a obce postupně převádí svůj infrastrukturní vodárenský majetek, abychom jej nejen provozovali, ale zároveň mohli obnovovat. Přebíráme péči o infrastrukturu za akcionáře, města a obce. Nyní bude převeden další majetek, a to města Jičín (v místních částech Popovice a Robousy), městysů Pecka a Podhradí a obce Lískovice, a to za téměř 23 milionů korun,“ informuje o dalším vkladu majetku ředitel VOS Richard Smutný.

Scroll to Top