Rybníky na Žďársku jsou nezávadné, láká opravený Pilák

blank

Voda v rybnících v regionu je podle Deníku jednak relativně teplá, zároveň kvalitní a čistá. Vyplývá to z měření Krajské hygienické stanice kraje Vysočina.

Všechny sledované rybníky na Žďársku jsou podle hygieny zatím vhodné k osvěžení. Jedná se o Domanický rybník, novoměstské Koupaliště, Medlov, Pilskou nádrž, Sykovec a Velké Dářko. U většiny rybníků je průhlednost kolem metru, Velké Dářko má jen půl metru. Nižší průhlednost je v tomto případě způsobena podložím v podobě rašeliny. Při měření 13. června dosahovala teplota vody všude v průměru 21 stupňů Celsia.

Například Pilská nádrž prošla výraznou obměnou. Ještě před deseti lety to byla nepříliš atraktivní lokalita. Potenciál však byl obrovský. Úpravy díky prostředkům z Evropské unie vyšly na desítky milionů. Vodní dílo je umístěno na řece Sázavě, bylo postaveno roce 1962. Nachází se v místě, kde původně stával Pilský rybník. Hlavním účelem nádrže bylo zásobování rozvíjejícího se strojírenského průmyslu na Žďársku. V jejím okolí lze nalézt bohaté množství kulturních a historických památek, stejně jako přírodu Českomoravské vrchoviny.

Rekreační oblast Medlov/Foto: Koruna Vysočiny

Scroll to Top